Kezdőlap >>

Szoftverek

A PC-LINE STUDIO KFT. védelmi és egyéb szoftverek kereskedelmével foglalkozik.

A védelmi rendszerekről bővebben

A védelmi szoftverekről

Ingyenes vagy "fizetős" védelem?

Sokan felteszik azt a jogosnak tűnő kérdést, hogy miért kell fizetni a védelmi szoftverekért? Az Internetről sok olyan szoftver ingyenesen letölthető, amely elvégzi a védelmi feladatokat. Akkor minek fizessek?

Valóban, ez igaz: letölthető a védelmi szoftver az Internetről, talán még a hatékonyságuk sem kérdőjelezhető meg. Akkor tényleg nincs szükség olyan védelmi rendszerre, amelyért pénzt kérnek?

A válaszhoz meg kell vizsgálni az ingyenes szoftverek működését, használati feltételeit. Egy olyan valóban hatékony szoftver kidolgozása, amely megfelelő védelmet nyújt a különböző kártevők, ártó céllal készített szoftverek, a támadó szándékú behatolás ellen, az nem kevés ember, hosszú ideig tartó munkájának eredményeképpen jön létre.

Ha egy lelkes kis programozói csoport képes is kidolgozni olyan szoftvert amely felveszi a versenyt hatékonyságban a "nagyokkal",  a folyamatos frissítést is biztosítani kell, mert az új veszélyek szinte naponta jelentkeznek. Ezt a feladatot már nem lehet lelkesedésből, esténként elvégezni, ezeket már profi módon, az Internetet állandóan figyelve, a frissítést folyamatosan szinten tartva kell biztosítani.

Így a valóban ingyenes szoftverek nagyon kis hatékonysággal képesek működni, a számítógép részére a megfelelő védelmet alig képesek biztosítani.

A kérdés akkor úgy merülhet fel, hogy érdemes-e a "nagy" cégek ingyenes szoftverét használni? Ha egy szoftvernek van ingyenes és van fizetős változata, akkor az ingyenes verzióról mindenki beláthatja, hogy egészen biztosan nem tudja ugyanazokat a jellemzőket, mint a "fizetős" változat. Ha ugyanazt tudná, akkor mégis ki lenne az az őrült, aki fizetne érte?

Miben különböznek az ingyenes és a "fizetős" szoftverek? Ez gyártónként más, ezért csak néhány általánosságot szeretnénk itt felsorolni:

 • az ingyenes változat vírusdefiníciós frissítése késéssel követi a "fizetős" változat frissítését. (A vírusdefiníciós adatbázis tartalmazza azokat a jellemzőket, amelyekkel a vírusok rendelkeznek. Az adatbázis frissessége, naprakészsége adja a szoftver hatékonyságát. Elavult adatbázissal nem lehetséges a megfelelő védelem.) A késés akár többhetes is lehet!

 • az ingyenes szoftver nem rendelkezik mindazon tulajdonsággal, amely biztosítja a megfelelő védelmet. Ilyen tulajdonság például az, hogy a szoftver felismeri ugyan a veszélyt, de csak jelezni tudja, nem képes ellene tenni semmit. A fizetős védelmi szoftverek például vírusfertőzés esetén leszedik a vírust a fertőzött fájlról. Az ingyenes szoftver azonban legfeljebb arra képes, hogy a fertőzött fájlt törölje. Nem kell ecsetelni annak a veszélyét, hogy mi történik akkor, ha például az operációs rendszer működéséhez feltétlenül szükséges fájlt fertőzött meg a vírus, és az egyetlen lehetőség csak a fájl törlése.

 • a vírus ellenőrzés folyamán a fertőzés felismerésekor a szoftver futása megáll és várja a felhasználó döntését a fertőzött fájllal kapcsolatban. A számítógépen akár több százezer fájl is lehet, de az egyébként 30-60 perces ellenőrzési idő az ilyen jellegű megállásokkal 2-3 órára is növekedhet. A "fizetős" szoftverek a háttérben működve az ellenőrzés végén közlik a felhasználóval az eredményt.

 • az ingyenes szoftver nem véd valamilyen kártevő ellen, arra csak a "fizetős" változat képes

 • nem on-line módon működik a szoftver, vagyis csak az ellenőrzés folyamán ismeri fel a kártevőket, a bejövő fájlok, E-mail-ek nem kerülnek ellenőrzésre.

Biztosan van még egyéb jellemző is, de azt hiszem a fentiek is meggyőzhetik az olvasót arról, hogy az ingyenes szoftverek nem nyújtják ugyanazt a hatékonyságot, mint a fizetős változatok.

Milyen védelem szükséges egy számítógép biztonságos működéséhez?

Ezt a kérdést is sokan felteszik, de egyértelmű "személyre szabott" válasz nem adható. A védelem szintje a körülményektől, a felhasználó szokásaitól, sőt még akár a felhasználó egyéniségétől is függhet.

Alapesetként azt kell vizsgálni, hogy a felhasználó rendelkezik-e Internet kapcsolattal. Ugyanis ha nem, akkor nagyon csekély a fenyegetettség, akár nulla szinttel is lehet számolni.

Az igazi veszély akkor jön létre, amikor a felhasználó "kimerészkedik" az Internetre. Az elektronikus levelek, a nem megbízható oldalak, az ismeretlen helyről letöltött szoftverek, zenék, filmek tartalmazhatnak olyan fenyegetettséget, amelyek a felhasználó adatait, számítógépének működőképességet veszélyeztetik. Ilyen esetben szükség van a megfelelő védelemre, amely a következő szintekből állhat:

 • vírusvédelem: a megfelelő hatékonyságú, az Interneten keresztül folyamatosan frissülő definíciós adatbázissal rendelkező, on-line módon működő védelmi rendszerre van szükség, amely nem terheli a számítógép erőforrásait, nem lassítja működését.

 • kéretlen levelek (SPAM) elleni védelem: ha felhasználó valamelyik honlapon megjeleníti E-mail címét, regisztrálja magát E-mail címével valamely olyan honlapon, amelyik például kedvezményes letöltést kínál, vagy válaszol egy SPAM-re, akkor nagy valószínűséggel számolhat azzal, hogy postafiókját el fogják özönleni a kéretlen levelek. A védelmi szoftver képes arra, hogy "szétválogassa" a nem megbízható helyről érkezett leveleket a megbízható helyről érkező, így szükséges levelektől. A SPAM külön mappába történő letöltése nagymértékben elősegíti az eltávolításukat.

 • kémprogram elleni védelem: a kémprogram nem vírus, hanem egy olyan kéretlen szoftver, amely például reklámokat jelenít meg a számítógépen, a gépen lévő személyes adatokat továbbítja ismeretlen helyre vagy megváltoztatja a számítógép beállításait. A kémprogram elleni védelmi szoftverek ezeket akadályozzák meg.

 • tűzfalak: a számítógépes hálózatokon keresztül történő illetéktelen behatolás ellen nyújtanak védelmet. Az operációs rendszerek általában rendelkeznek beépített tűzfal védelemmel, azonban ezek csak kis akadályt jelentenek a behatolni szándékozók ellen. Fontos adatokat tartalmazó számítógépre mindenképpen szükséges egy megfelelő akadályt jelentő tűzfal szoftver.

 • Internet Security szoftverek: ezek integrálva tartalmazzák a vírus-és kémprogram elleni védelmet, a SPAM szűrőt és a legtöbb esetben a megfelelő szintű tűzfalat is.

Cégünk által forgalmazott avast!, AVG,  ESET NOD 32 és Panda szoftverek megfelelnek a fenti követelményeknek. Többszörös díjnyertes, megbízható védelmet nyújtó, megfelelő gyorsaságú szoftverekről van szó, amelyeket nálunk megvásárolhat.

 


További információ:

 • 223-0774-es telefonszámon

 • info@pcline.hu E-mail címen

 • személyesen irodánkban: 1148 Budapest, Lengyel u. 30. (Előre egyeztetett időpontban.)

 

Vissza